13 Şubat 2016 Cumartesi

Uluslararası Kitap Değişim Günü

14 Şubat Sevgililer Günü olması dışında, farklı bir anlamı daha var : 
“Dünya Kitap Değiş Tokuş Günü”


14 Şubat genelde Sevgililer Günü olarak bilinse de, 2012 yılından beri Uluslararası Kitap Değişim Günü olarak kutlanmakta. Amerika Birleşik Devletleri’nin Minnesota eyaletinden 6 yaşındaki Jack Broadmoore tarafından ortaya atılan bu gün, Jack’in annesine bir tatil günü icat ettiğini söylemesi ile başlıyor. “Kitap Değişim Günü” adını verdiği bu günde arkadaşlarını ve ailesini kendi aralarında kitap değişimi yapmaya cesaretlendiriyor.

Çocuk kitabı yazarı olan annesinin, Jack’in fikrinden yola çıkıp çocuklara bedava kitap verilmesini desteklediği blog yazısından esinlenen Hindistan, Güney Afrika, Avustralya, Brezilya, Filipinler, Singapur, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve ABD’de ki blog yazarları da insanları Uluslararası Kitap Değişim Günü’nü kutlamaya çağırdı.

Uluslararası Kİtap Değişim Günü’nü kutlamanın üç kolay yolu var:

1. Bir arkadaşınıza veya bir akrabanıza kitap verin
Kullanılmış, yeni ya da ödünç aşınan bir kitabı aileniz ve yakın dostalarınızla paylaşın.

2. Bir lobiye ya da bekleme odasına bir kitap bırakın
Çocukların beklemekten sıkılabilecekleri, çok az ya da hiç kitabın olmadığı bir oda seçin ve oraya gizlice ya da reklamınızı yapa yapa parasını ödediğiniz bir kitabı bırakın. Buradaki amaç çocuklara kitap okuma sevgisini aşılamak, o yüzden eğlenceli bir kitap seçin.

3. Bir kitap bağışlayın
Bir kutu çocuklarınızın ya da kendinizin okuduğu ve paylaşmak istediğiniz kitapları gerçekten işe yarayacak insanların eline ulaştırın.
Kitaplarınızı yerel ikinci el kitapçılarıza, kütüphanelere, çocuk hastanelerine ya da barınaklarına bağışlayabilirsiniz, ya da kitaplarınızı ihtiyacı olan çocukların ellerine ulaştaracak kampanyalara katılabilirsiniz, TEGEV gibi direkt olmayan ya da Kardeş Okullar gibi direkt bağış yöntemlerini seçebilirsiniz.

4. Duyan bilen artsın, herkes daha çok kitap değişimi yapsın.
Hikayenizi ve fotoğraflarınızı #giveabook etiketi ile sosyal medyada paylaşın ki kitap değişimimiz çoğalsın.

Uluslararası Kitap Değişim Günü’nün websitesi: http://bookgivingday.com/



Yukarıdaki yazı http://www.yesilist.com/cms.php?u=kitap-degisim-gunu-kutlu-olsun&id=1346 adreslerindeki Görkem Gömeç'in yazılarından derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Laf aramızda; yorumlarınızla minik sihirli dokunuşlar yapabilirsiniz ...
Destek olalım istemez misiniz?
Gözüm yorumlarınızda ....

Killing Eve

  İngiliz yazar Luke Jennings'in , Codename Villanelle adlı kitaplarından uyarlanan ve BBC’nin düşük bütçe ile çektiği kaliteli yapımla...